La desescalada del confinament tindrà quatre fases i hi haurà restriccions fins a finals de juny

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts a la tarda les línies mestres del Pla per a la Transició a una Nova Normalitat, que marca com s'ha de produir la desescalada del confinament pel Covid-19. Té quatre fases, s'aplicarà per províncies i en el millor dels casos es completarà a finals de juny.

El pla preveu que el desconfinament es faci en 4 fases i es passarà d'una fase a l'altra de forma gradual, asimètrica i coordinada, en períodes de quinze dies com a mínim entre una i altra, segons avanci la situació de contagi a cada província. No estarà permesa la mobilitat d'una província a l'altra (excepte pels moviments que preveu el decret de l'Estat d'Alarma) fins a la fase tres. Es proposa a més, prioritzar el teletreball, sempre que sigui possible, fins a la fase 3, a mitjans juny en els millors dels casos.

nova normalitat



FASE 0. A partrir del 4 de maig.

Dins d'aquesta fase s'autoritzen sortides per poder fer esport i passejos de forma individual (s'han de concretar encara les condicions). En aquest punt també podran obrir alguns establiments amb cita prèvia o per recollir encàrregs.

FASE 1. A partir de l'11 de maig.
Aquesta fase preveu l'obertura del petit comerç en condicions estrictes de seguretat (s'especificaran properament). Podrien començar a obrir les terrasses de bars i restaurants, però amb un 30% de capacitat i també hotels i establiments turístics. Els locals que obrin en aquesta fase inicial inclouran un horari preferent per a les persones de més de 65 anys. Els llocs de culte també podran reprendre l'activitat, però omplint només un terç de l'aforament. Els sectors agroalimentari i pesquer podran recuperar les activitats que actualment encara mantenen restriccions. En l'àmbit esportiu, reobriran els centres d'alt rendiment i es permetrà l'entrenament en les lligues professionals.

FASE 2
S'estableix l'obertura del espais interiors a l'hostaleria, però també a un terç d'aforament i amb mesures. També es preveu reprendre actes i espectacles culturals, que seran també amb només un terç de l'aforament i un màxim de 50 persones en llocs tancats i de 400 en espais oberts -sempre que puguin estar assegudes, per tal de garantir la separació entre espectadors-.

FASE 3
En aquesta fase, el comerç en general podria obrir a un 50% de la capacitat i garantint una distància de 2 metres entre usuaris. També s'incrementaria l'aforament a l'hostaleria i es començaria a permetre el moviment entre províncies, sempre que ambdues es trobessin a la mateixa fase. També es permetria el bany i l'ús recreatiu de les platges.


Mobilitat entre províncies, a finals de juny
Els ciutadans no podran moure's entre províncies fins que acabin les quatre fases del pla desconfinament. D'aquesta manera, els moviments que no estan permesos en l'estat d'alarma no podran fer-se fins a finals de juny.
Per als ciutadans amb segones residències, si són dins la mateixa província, hi podran anar quan el seu territori arribi a la fase 1. És a dir, com a molt aviat, l'11 de maig. Si la segona residència és en una altra província, caldrà que acabin totes les etapes i totes dues províncies hagin entrat en l'anomenada "nova normalitat".

28/04/2020
Fins el 31/12/2021
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 12-02-2021 11:55