Exposició: Marededéus, un patrimoni retrobat

Mares de Déu, un patrimoni retrobat

Sovint quan parlem de patrimoni ens venen a la imatge espais arquitectònics emblemàtics, des de grans catedrals fins a petites esglesioles romàniques, des de grans fàbriques industrials fins el petit obrador d’un manyà… Aquests espais que ens evoquen un testimoni del nostre passat són veritables contenidors de petits elements que ajuden a interpretar-los.

És així com les talles romàniques i gòtiques que aportaven llum i color a les petites esglesioles i que, per una raó o altra, van desaparèixer constitueixen un patrimoni immaterial tan important com les pedres que les salvaguardaven. Les Mares de Déu retrobades és una exposició que vol recuperar,  a partir de material fotogràfic i petites descripcions, el patrimoni material del romànic i gòtic del nostre país. Aquesta mostra ja ha estat exposada a La Cerdanya (on tenen l’origen bona part de les imatges), al Ripollès, a la Garrotxa i ara arriba al Maresme.

Aquestes imatges que eren venerades per petites comunitats rurals, desapareixeran al s. XIX fruit del seu valor comercial en el mercat negre o a causa de les convulsions polítiques i socials de la Guerra Civil Espanyola.

És amb l’empenta del vilassarenc Andreu Fité que amb perseverança, documentació i trobant les mans escaients per reproduïr-les podem recuperar avui aquesta col·lecció de Mares de Déu amb una respectuosa fidelitat als originals. La mateixa energia i il.lusió que l’ha portat a publicar el llibre “Les marededeus desaparegudes de la Cerdanya”.

L’objectiu de l’Andreu i del Museu Arxiu és recuperar el patrimoni perdut, donant forma a aquesta exposició i  recuperant la talla de la Mare de Déu gòtica de Vilassar, desapareguda de l’església l’any 1934, i que gràcies a la recerca historiogràfica reproduïm amb tot el seu esplendor en aquesta mostra.

Recuperar el patrimoni material desaparegut és una manera de reviure la nostra memòria col.lectiva, les Mares de Déu que avui retrobem tornen a aportar llum a la nostra mirada i ens acosten a recuperar la història del nostre país.

 

Museografia:

Andreu Fité, Enric Ortega i Josep Samon

 

 

 

El procés de reproducció de la Mare de Déu gòtica de Vilassar

L’any 2018 quan l’Andreu Fité, en Josep Samon i l’Enric Ortega visiten la col.lecció de Mares de Déu de l’Andreu i plantegen la possibilitat de reproduir la Mare de Déu Gòtica desapareguda l’any 1934.

A partir de diferents fotografies antigues, descripcions antigues i d’establir les proporcions de la imatge original a través de comparar-la amb els canelobres del seu altar que encara es guarden a l’església de Sant Genís es va fer l’encàrrec de reproduir la imatge al taller Arte Colonial de San Antonio de Ibarra de l’Equador.

Aquests tallers conserven encara el treball manufacturat de la fusta, on cada cop de gúbia o enformador va donant forma a la reproducció de la imatge.

El procés de reproducció va ser seguit de prop per l’Andreu, descrivint totes els detalls: fesomia, plec dels vestits, policromia, etc....  per tal de cercar la imatge més fidedigne possible. El procés de creació en fusta de cedre l’ha finalitzat la vilassarenca Montserrat Nonell realitzant un gran treball de policromia que dona l’aspecte final a la Mare de Déu de Vilassar.

La talla ens acosta a la imatge venerada a l’església gòtica de Vilassar que va desaparèixer al 1934 i que avui tornem a tenir entre nosaltres.

19/06/2022
Hora inici 12:00
Fins el 28/08/2022
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 20-06-2022 08:24