Les àrees de Serveis Socials i Joventut engeguen el projecte Anem per feina

Última revisió 12-02-2021 16:02
04/03/2013

Aquest projecte transversal entre Serveis Socials i Joventut, liderat per les educadores socials Silvia Domènech i Maite Subirats pretén no duplicar esforços ni serveis, perfilant i concretant accions per tal de que tots els agents educatius del territori treballin en xarxa, des de l'anàlisi, la detecció, i la conceptualització del projecte per tal de definir  la mateixa finalitat.

Durant el curs escolar 2010-2011, l'equip d'educadors socials de l' SBASP i l'equip de l'àrea de Joventut de l' Ajuntament de Vilassar de Dalt van detectar  que el nombre de joves en situació d'inactivitat juvenil creixia progressivament i la necessitat de crear un recurs/espai per orientar aquests joves es feia més latent per tal d'ajudar-los en la complexa tasca de trobar feina i/o formar-se.

Actualment, ens trobem en un context on emergeix la preocupació pels joves laboralment inactius: els que no estudien, no treballen, ni tampoc són considerats aturats i per altra banda aquesta inactivitat juvenil se situa en una frontera difusa entre les transicions desestructurades, la renúncia als valors laborals i un ventall d'ofertes desincentivadores que els allunya del mercat laboral.

El projecte Anem per feina té la finalitat d'apropar els joves inactius al mercat de treball  i formatiu promovent un conjunt d'accions directes (localització, entrevistes i contacte directe amb els col•lectius de persones inactives i el seguiment) i accions indirectes (formació del personal tècnic especialitzat i elaboració de noves metodologies d'intervenció amb els col•lectius objecte del projecte).
Cal entendre que la inactivitat és un fenomen que, pel seu caràcter multifactorial, cal abordar des de diferents perspectives. A partir del seguiment i coneixement de molts joves, es detecta que a part que molts d'aquests necessitin un acompanyament cap als recursos d'inserció  laboral i/o formatiu, és necessari una mediació i recolzament personal per això, cal treballar els aspectes més relacionals i personals.

Aquest projecte va dirigit a tots i totes les joves amb aquestes característiques:

  • Joves d' entre 16 i 25 anys de Vilassar de Dalt en situació d' inactivitat laboral i formativa
  • Joves amb nivell de formació baix sense haver acreditat la ESO.Joves amb els estudis obligatoris però manca de motivació per continuar la seva formació.
  • Joves en atur de llarga durada.
  • Joves  al carrer en situació de risc i exclusió social.
  • Joves amb manca de capacitació personal per trobar i mantenir un treball.
  • Joves en edat escolar amb risc de fracàs escolar.
  • Joves autòctons en l'economia submergida o amb treballs precaris.
  • Joves immigrants amb dificultats legals per treballar.

Són joves que entren i surten del mercat de treball amb feines poc qualificades (missatgeries, pizzeries, repartiment de propaganda, etc.), sovint amb un nivell de formació insuficient i que no assoleixen una experiència laboral estable. Els joves d'aquest grup, en general, es mantenen en l'economia submergida a causa de les característiques actuals del mercat de treball, el qual no els dóna la possibilitat de tenir una certa qualitat ni una estabilitat en la inserció laboral.

Alguns d'aquests joves valoren la flexibilitat que els dóna la inestabilitat que comporten tantes entrades i sortides del mercat de treball, sense preveure que, a mitjà termini, això pot privar-los d'un projecte professional. És freqüent que els joves no siguin conscients dels avantatges de tenir un lloc de treball més estable encara que les condicions immediates no siguin tan favorables.

L'absència de demanda d'aquests joves als dispositius d'inserció fa invisibles situacions de precarietat que poden cronificar-se i/o desanimar els joves a construir un projecte professional consistent.

Actualment es fa el seguiment a 20 joves mitjançant entrevistes individuals setmanals, acompanyant-los en la recerca laboral, informació de diferents tipus de formació i treball personal.