Pla de poda que es va presentar públicament el passat divendres 25 de gener. El nou Pla forma part del que ha de ser el Pla Estratègic del Verd Urbà, eina principal per planificar les actuacions més idònies a realitzar en els carrers arbrats del municipi.

">

Finalitza la poda de l'arbrat viari establerta dins el nou Pla de poda implantat per l'ajuntament

Última revisió 12-02-2021 15:05
19/03/2019

L'any 2018 l'ajuntament va implantar un canvi en el sistema de poda de l'arbrat viari del municipi basat en el Pla de poda que es va presentar públicament el passat divendres 25 de gener. El nou Pla forma part del que ha de ser el Pla Estratègic del Verd Urbà, eina principal per planificar les actuacions més idònies a realitzar en els carrers arbrats del municipi.

Hi ha nombroses evidències científiques que la presència de Natura en el nostre entorn proper és fonamental per la nostra salut aportant, a part de valors econòmics i paisatgístics,  beneficis ambientals i saludables als habitants que envolten.

Els treballs de poda es basen en una revisió anual de cada un dels arbres, valorant individualment la necessitat o no de poda. Amb aquest objectiu, el personal de l'ajuntament ha fet una formació específica i els treballs compten amb el seguiment de l'equip redactor del Pla.

La gestió de l'arbrat viari també es complementa amb un programa de substitució progressiva i eliminació d'aquelles espècies que per diversos motius (seguretat, fruits, al·lèrgies...) es consideren inadequades per a la via pública. Això busca també afavorir la diversitat d'espècies incorporant-ne d'altres més idònies.

arbratarbrat

Per tal d'aconseguir arbres sans i estables la poda es centra en tres criteris objectius (situació, seguretat i regulació) acceptats pels professionals amb l'objectiu d'aconseguir un patrimoni arbori de qualitat, per damunt de la quantitat. Per aquesta objectiu també és necessari acotar les operacions de poda a l'època més adequada per a cada espècie.

La situació: La poda per situació és aquella realitzada per evitar conflictes amb l'entorn que envolta l'arbre. Branques que topen amb edificacions , que molesten al transit ja sigui de cotxes o que obliguen a baixar als vianants de les voreres, conflictes amb senyals, etc.

La seguretat: La poda de seguretat és aquella que es realitza quan hi ha un risc important de fractura i obliga a intervenir per raons de seguretat.

La regulació: La poda de regulació és aquella que respon a la necessitat de regular defectes en l'estructura dels arbres o regular la producció de fruits carnosos.

La gestió de l'arbrat viari també es complementa amb un programa de substitució progressiva i eliminació d'aquelles espècies que per diversos motius (seguretat, fruits, al·lèrgies...) es consideren inadequades per a la via pública. Això busca també afavorir la diversitat d'espècies incorporant-ne d'altres més idònies.
Amb tot, la presència de la natura dins la trama urbana també suposa molèsties (caiguda de fulles, fruïts...) que en el Pla de poda es valoren conjuntament amb els seus beneficis, coordinant els treballs de poda amb el servei de neteja però sense confondre fulles amb brutícia.

Per més informació podeu consultar el document del nou Pla de Poda: