Aquest 2017, la Confraria de Sant Antoni celebra els 300 anys de la seva fundació. I ho fa seguint al capdavant de la festa de Sant Antoni Abat, una de les més arrelades a Vilassar de Dalt, que tornarà amb els tradicionals Tres Tombs i la presència de La Principal de la Bisbal, el proper dimarts 17 de gener.

">

La Confraria de Sant Antoni celebra 300 anys

Última revisió 12-02-2021 15:24
09/01/2017

Sant AntoniAquest 2017, la Confraria de Sant Antoni celebra els 300 anys de la seva fundació. I ho fa seguint al capdavant de la festa de Sant Antoni Abat, una de les més arrelades a Vilassar de Dalt, que tornarà amb els tradicionals Tres Tombs i la presència de La Principal de la Bisbal, el proper dimarts 17 de gener.

Sant Antoni1717-2017, 300 anys d'història
L'any 1717, a la parròquia va ser fundada canònicament una Confraria sota l'advocació de Sant Antoni Abat i Sant Antoni de Pàdua en una de les capelles laterals de l'antiga església parroquial, on hi havia un altar i un retaule dedicat als dos sants Antoni. Aquest altar i retaule van ser construïts entre els anys 1722 i 1723 pels escultors Joan Vila i Gabriel Xiralt i daurats pel mataroní Salvador Sala. A l'arxiu parroquial es conserva documentació de l'any 1738 relativa a la celebració de la festa de Sant Antoni, amb completes a la vigília, ofici, benedicció dels animals i processó a la tarda.
La Confraria va anar adquirint diferents objectes pel culte, d'entre els quals destaca un reliquiari d'argent de l'any 1743 i uns canelobres gravats amb el nom de la Confraria, l'anagrama del nom de Maria i la data 1792. Els confrares de Sant Antoni tenien una tomba pròpia dins l'església parroquial. A la segona meitat del segle XX, la Confraria tenia una activitat molt esllanguida, però els carreters de Vilassar continuaven celebrant la festa anual amb la benedicció dels animals i els tradicionals Tres Tombs.
Llavors se'n feren càrrec pagesos que tenien animals de tir per a les feines del camp. Aquells pagesos i els seus descendents han mantingut la festa fins avui.
L'any 1925 es va fer una edició de Goigs amb notes històriques i una fotografia de l'altar-retaule. L'antiga capella i l'altar van ser destruïts durant la guerra civil.
Malgrat la forta davallada per causa de la mecanització i transformació dels treballs agrícoles, la valoració de les festes tradicionals i l'augment de les cavalcadures dedicades a l'esbargiment i l'esplai, han contribuït a fer que la benedicció dels animals i els Tres Tombs siguin uns dels actes més populars i lluïts de l'any festiu vilassarenc. Una festa que no passa per alt a ningú i que, generació rere generació, mantenen aquesta diada tan viva i arrelada.

Festa de Sant Antoni Abat
La festa dels Tres tombs se celebra cada any a Vilassar de Dalt el mateix 17 de gener, a diferència d'altres poblacions que la traslladen al diumenge més proper o l'alternen amb les poblacions veïnes, per donar la possibilitat que cavallers i carros puguin participar en diferents municipis. Així, caigui en festiu o laborable, el 17 de gener és un dia festiu i únic en el calendari vilassarenc.
La festa comença a les 9 del matí amb la repicada de campanes de l'església parroquial. A aquesta hora, les autoritats local ja són a la porta del consistori per rebre l'orquestra La Principal de la Bisbal que, des de fa 54 anys, acompanya al municipi en aquesta peculiar festa i al llarg de tota la jornada. Després de la benedicció senzilla dels panets davant la imatge de Sant Antoni, la comitiva amb acompanyament musical es dirigeix a Can Lota, la casa que guarda l'estendard de la festa i que, a primera hora de la jornada, oneja al balcó. Amb l'estendard a mans del portant de bandera s'enfila el camí cap a l'església on se celebra l'Ofici Solemne on es venera la relíquia de Sant Antoni, es canten els goigs. I al punt de la 1 del migdia, es dóna el tret de sortida a l'acte més significatiu de la diada, els Tres Tombs pel centre de la vila amb la benedicció de les cavalleries, dels animals de companyia i dels típic panets. Un acte que fa sortir a centenars de persones al carrer per veure la desfilada. A la tarda, continua la festa amb el cafè - concert de la Principal de la Bisbal a La Massa o al Casinet. La jornada posa el punt i final amb el ball de Sant Antoni. Un gran festa a Vilassar organitzada per la Comissió de Sant Antoni.

Sant Antoni Sant Antoni

Dimarts 17 de gener 2017, Sant Antoni Abat.
Programa:

9.00 h > Benedicció senzilla dels panets. Església Parroquial.
9.30 h > Repicada de campanes i salutació a les autoritats a ritme de La Principal de la Bisbal.
10.15 h > Recollida de la bandera de Sant Antoni a can Lota i cercavila fins a l'Església.
11.30 h > Inauguració de la placa commemorativa dels 300 anys de la festa de Sant Antoni a la façana sud de l'Església.
Tot seguit > Ofici Solemne.
12.00 h > Reunió de cavalleries a can Rafart.
13.00 h > Tres Tombs. A la plaça de la Vila. Solemne benedicció.
17.00 h > Cafè Concert Centre Recreatiu l'Aliança (Casinet) a càrrec de l'Orquestra La principal de la Bisbal.
20.00 h > Concert cantat al teatre La Massa a càrrec de l'Orquestra La Principal del a Bisbal