Després de l'alerta llançada pel Consell Comarcal s'han mantingut diverses reunions tècniques i polítiques per pactar les actuacions a emprendre. Els darrers informes apunten que unes 40 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables, però el problema es pot agreujar encara més si no es posen en marxa les mesures adients. S'ha detectat que hi ha unes 6.600 hectàrees (el 20% de la superfície forestal de la comarca) vulnerables als efectes de les tres plagues que estan atacant els pins pinyers: l'escarabat Tomicus, l'eruga processionària i els fongs.

">

Consell Comarcal, Ajuntaments, Diputació i Generalitat treballen conjuntament per salvar les pinedes del Maresme

Última revisió 12-02-2021 15:24
06/07/2016

Pins afectatsDesprés de l'alerta llançada pel Consell Comarcal s'han mantingut diverses reunions tècniques i polítiques per pactar les actuacions a emprendre. Els darrers informes apunten que unes 40 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables, però el problema es pot agreujar encara més si no es posen en marxa les mesures adients. S'ha detectat que hi ha unes 6.600 hectàrees (el 20% de la superfície forestal de la comarca) vulnerables als efectes de les tres plagues que estan atacant els pins pinyers: l'escarabat Tomicus, l'eruga processionària i els fongs.

Tal i com va fer públic el Consell Comarcal el passat 23 de maig, les pinedes maresmenques estan patint els efectes del canvi climàtic. Les situacions de sequera i d'onades de calor, agreujades per una manca de gestió forestal eficaç, han debilitat els arbres deixant-los sense recursos per contrarestar les plagues. A més,estan patint simultàniament els atacs de la Processionària, del fong Thyriopsis halepensis i de l'escarabat Tomicus destruens. A hores d'ara, s'han detectat exemplars afectats a tots els municipis del Maresme.

La situació requereix d'una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden ser salvables. Són actuacions, però, que s'han de programar de manera coordinada tota vegada que hi ha arbres afectats en sòl forestal, però també en sòl urbà. A més, el 99% són de propietat privada. En aquest sentit, els tècnics de l'Ajuntament estan portant a terme un seguit d'inspeccions per tal de detectar exemplars malalts al municipi.

Si teniu pins afectats i la vostra finca està en Sòl urbà accediu a aquest enllaç per saber com actuar.

Si sou propietaris forestals accediu aquí i poseu-vos en contacte amb l'Associació de Propietaris Forestals.

Font: Consell Comarcal del Maresme.