En el marc de la Festa Major dels Sants Màrtirs, el proper dissabte 29 d'abril farà 40 anys de la campanya "Un jardí per a Vilassar" en què el poble de Vilassar es va mobilitzar per aconseguir un espai verd enlloc d'un bloc de pisos. Per celebrar-ho, l'entitat Petits i Grans convida als més petits a fer un taller per engalanar els jardins Sant Jordi i, tot seguit es projectarà una pel•lícula en súper 8 d'imatges dels anys 1975-77 que recorden l'esdeveniment.

">

Un jardí per a Vilassar!

Última revisió 12-02-2021 15:27
26/04/2017

Un jardí per vilassarEn el marc de la Festa Major dels Sants Màrtirs, el proper dissabte 29 d'abril farà 40 anys de la campanya "Un jardí per a Vilassar" en què el poble de Vilassar es va mobilitzar per aconseguir un espai verd enlloc d'un bloc de pisos. Per celebrar-ho, l'entitat Petits i Grans convida als més petits a fer un taller per engalanar els jardins Sant Jordi i, tot seguit es projectarà una pel•lícula en súper 8 d'imatges dels anys 1975-77 que recorden l'esdeveniment.

Context històric de l'efemèride

Inauguració jardins sant jordiAmb l'enderroc de la casa de cal Garbat a l'octubre de 1975, situada al bell mig de la població, davant mateix de la Massa i al darrere de l'Església Parroquial, va sorgir de la runa una magnífica placeta que donava un nou aire al centre neuràlgic de la vila.
S'enderrocà per projectar la construcció d'un bloc de pisos, però la veu popular va preveure l'impacte que suposaria una construcció desmesurada per a aquest espai i es mobilitzà per tal d'evitar-ho. Un grup de veïns, amb l'associació de caps de família al capdavant, s'adreçà a l'Ajuntament per protestar i proposar que comprés el solar per destinar-lo a zona verda enjardinada. La propietat va respondre que si se li donava just el que costava, comprenia la demanda popular i renunciaria a la construcció de pisos en aquell indret. La compra de la casa li havia costat 1.600.000 ptes. que, un cop afegides les plusvàlues, la contribució i l'enderroc, que pujaven a 588.788,89 ptes., sumaven  un total de 2.188.788,89 ptes. (13.154 €).
L'Ajuntament estava d'acord amb el canvi d'ús proposat, però, tractant-se d'una acció no prevista ni inclosa en cap pressupost, no tenia partida ni es podia demanar cap crèdit sota aquest concepte, tot i que a petició dels veïns se'n parlaria en el ple municipal.
Davant la negativa de l'Ajuntament, la població de Vilassar s'activà per tal d'aconseguir entre tots  l'import de la compra del solar. I així va ser com va començar la campanya “UN JARDÍ PER A VILASSAR” amb el suport de totes les forces vives, amb manifestacions, conferències, cercaviles, etc. per tal de sensibilitzar la població que comprant pams de jardí ens en sortiríem. Amb la campanya popular aconseguírem recollir 603.000 ptes. i fou aleshores, amb forta pressió popular, que en el ple municipal del mes d'agost de 1976, el consistori manifestà que havia aconseguit de la Diputació Provincial de Barcelona una aportació de 2.500.000 ptes. per a l'adquisició del solar de Cal Garbat, i que amb els diners recollits voluntàriament per la població se'n faria l'enjardinament.
A finals de 1976 començaren les obres del jardí i per la Festa Major dels Sant Màrtirs a l'abril de 1977, ara fa 40 anys, el president de la Diputació Joan Antoni Samaranch, l'alcalde de Vilassar Josep Planas i el rector Mn. Francesc Monllau, amb la presència de multitud de veïns, inauguraren el jardí, presidit per una escultura de Sant Jordi de Frederic Marès, una mostra evident de la força popular.
Sota el lema de “Entre tots podem fer moltes coses, comencem per un jardí”, es veia culminat un projecte que va mobilitzar la població de Vilassar, just en el moment en què el país vivia uns canvis polítics i socials a tots els nivells.