El passat 1 de maig va morir Francesc Estorach Pons (Barcelona, 1920-Vilassar de Dalt, 2015) un pioner de l’escalada a Catalunya que, juntament amb els seus germans, la Maria i en Josep, va obrir vies a Montserrat i al Pedraforca.

">

Mor Francesc Estorach, pioner de l'escalada dels anys 40 a Catalunya

Última revisió 12-02-2021 15:27
05/05/2015

Francesc EstorachEl passat 1 de maig va morir Francesc Estorach Pons (Barcelona, 1920-Vilassar de Dalt, 2015) un pioner de l’escalada a Catalunya que, juntament amb els seus germans, la Maria i en Josep, va obrir vies a Montserrat i al Pedraforca.

Mecànic de professió, Estorach es va iniciar en l’escalada a Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el sot del Bac. Va formar part de diferents entitats de la FEEC com la Unió Excursionista de Catalunya, el Club Excursionista de Gràcia i el Club Muntanyenc Barcelonès, plataformes que li van permetre afrontar l’ascensió de molts monòlits rocosos que en aquella època eren verges i, per tant, desconeixien la petjada humana.

Juntament amb el seu germà Josep i la seva germana Maria va obrir nombroses vies a Montserrat, com l’agulla del Mig del Faraó o l’agulla de l’Esquelet. Als Pirineus, va escalar-hi la cara nord dels Encantats i, al Pedraforca, va inaugurar-hi la directíssima del pollegó Inferior, la canal del Riambau i una primera ascensió hivernal als Cabirols.

Francesc Estorach

germans Estorach

En Francesc residia a Vilassar de Dalt, on va morir el passat 1 de maig als 95 anys i on el rocòdrom de la vila porta el nom dels germans Estorach. Era soci honorífic de la Secció de Muntanya del Centre de Cultura la Massa de Vilassar de Dalt, on observava l’evolució de l’escalada catalana des de l’òptica d’un dels seus iniciadors.


Font: https://www.feec.cat/noticia/mor-francesc-estorach-pioner-de-lescalada-dels-anys-40-a-catalunya/