Vilassar es mulla per l'esclerori múltiple

Última revisió 12-02-2021 15:31
06/07/2015

El Mulla't per l'esclerosi múltiple és una iniciativa solidària que no només busca recaptar fons sinó que a través de les activitats esportives i festives vol fer divulgació sobre la malaltia. Vilassar hi participa amb activitats a la piscina durant el cap de setmana.

Mulla't 2015El cap de setmana de l'11 i 12 de juliol Vilassar es mulla per l'esclerosi múltiple. Durant tot el cap de setmana, la regidoria d'Esports ha organitzat activitats relacionades amb l'aigua a la piscina municipal que serviran per recaptar fons per lluitar contra la malaltia. Dissabte durant tot el dia es podran nedar 'metres solidaris' amb un carril reservat a la piscina. A més a més, a la tarda els més petits també podran participar de la jornada amb diversos tallers. Diumenge a les 11.30 h, una masterclass d'aquagim tancarà les activitats. Durant tot el cap de setmana la piscina també acollirà una botiga solidària amb productes relacionats amb el Mulla't.

El Mulla't és una jornada solidària organitzada per la Fundació Esclerosi Múltiple en què pobles i ciutats d'arreu de Catalunya hi participen amb activitats a piscines i instal·lacions esportives.

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica que afecta el sistema nerviós central. Les fibres nervioses estan envoltades i protegides per la mielina, una substància composta per proteïnes i greixos, que facilita la transmissió dels impulsos nerviosos.

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmunitària. El sistema immunitari, que normalment ens protegeix de les malalties, reacciona contra la mielina del sistema nerviós central. Si la mielina és destruïda o malmesa, la comunicació neuronal es retarda o s'interromp i  apareixen els símptomes, que són amplis i variats i que afecten de manera diferent a cada persona. Entre els més comuns hi ha la fatiga, la debilitat, trastorns visuals i problemes d'equilibri, entre d’altres.

L’esclerosi múltiple és la segona causa de discapacitat neurològica en persones d’entre 20 i 40 anys i afecta més a les dones que els homes. Un 70% de les persones amb EM són dones, i el 30%, són homes. Es calcula que a l’Estat espanyol, hi ha 46.000 persones que pateixen esclerosi múltiple, 7.000 a Catalunya.

Es desconeix què origina l’esclerosi múltiple però els investigadors creuen que la causa podria estar relacionada amb la interacció de diferents factors genètics i ambientals. Sí se sap que l’esclerosi múltiple no és contagiosa, ni hereditària ni mortal. La seva evolució és diferent en cada persona i hi ha diferents tipus d’esclerosi múltiple.

Més informació de l'esclerosi múltiple i del Mulla't al web de la Fundació.