El darrer Consell Municipals de Serveis Socials va servir per marcar pautes de futur, però també per fer balanç de totes les actuacions que s’ha fet durant els darrers quatre anys.

">

Els Serveis Socials fan balanç dels darrers quatre anys

Última revisió 12-02-2021 15:31
11/06/2015

Serveis SocialsEl darrer Consell Municipals de Serveis Socials va servir per marcar pautes de futur, però també per fer balanç de totes les actuacions que s’ha fet durant els darrers quatre anys.

El passat 28 de maig es va reunir el Consell Municipal de Serveis Socials que va estar presidit per l'alcalde, Xavier Godàs i la regidora de Serveis socials, Maria Lluïsa Ruhí. La reunió, que va comptar amb presència de representants de diferents entitats, regidors i professionals d'aquest àmbit, va servir per establir la pautes que regiran els propers quatre anys de legislatura i, alhora, per fer balanç de totes les actuacions que s'han portat a terme fins ara. Una de les prioritats futures és la de cercar noves estratègies participatives i nous compromisos per part de les entitats per  fer un front comú per a la inclusió social.

D'altra banda, els treballadors dels Serveis Social Municipals van presentar les accions més importants que s'han fet des de la seva àrea entre les quals destaquen:

  • Atenció personalitzada a 666 persones, un 7'3% de la població total del municipi.
  • La reorganització interna dels professionals dels serveis socials i l'augment dels esforços econòmics per part de l'ajuntament per fer front a l'increment de la vulnerabilitat de les persones ateses pels Serveis Socials municipals, ha  estat una constant des del 2011.
  • Del 2011 a 2014 l'Ajuntament ha incrementant en un 30% els recursos econòmics destinats a abordar les situacions de vulnerabilitat entre la població de Vilassar de Dalt. Amb això s'ha pogut donar resposta a la creixent demanda de prestacions econòmiques d'urgència i emergència social. Al 2014 s'han realitzat 305 prestacions d'urgència i emergència social a 85 famílies (més de 300 persones, aproximadament un 3,7 de la població total) .
    En aquest anys s'han creat dos nous projectes per atendre situacions d'emergència i urgència social: l'any 2012, el Projecte Fresc per a Tothom, en col•laboració amb comerços d'alimentació de Vilassar de Dalt, que ha donat cobertura a l'alimentació de productes frescs per 31  famílies amb un total de 118 persones de les que 61 són menors. L'any 2014 el Projecte de Renda Mínima de Subsistència (RMS), l'objectiu del qual és assegurar una renda econòmica mínima que garanteixi la subsistència de les persones i/o famílies del municipi en aquells casos de vulnerabilitat extrema sense cap tipus d'ingrés econòmic, al mateix temps que es desenvolupa un Pla de Treball Social. Durant l'any 2014 un total de 7 persones s'han beneficiat d'aquest projecte al qual s'han destinat 7.000 €.
  • Creació d'espais de suport i formació per a grups, amb la finalitat de donar recolzament al pla de treball social. Son espais on es comparteixen noves maneres de viure, d'estalviar, de crear..., i per tant, d'acceptar la nova realitat i encarar canvis necessaris, alhora de corresponsabilitzar a les persones ateses en el seu procés de sortida de la situació de crisi.
  • Els diferents serveis que composen els Serveis Socials d'Atenció Domiciliaria SSAD (SAD, ajudes tècniques, teleassistència, Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua GSAM, àpats a domicili…) s'han consolidat en aquests darrers anys. Les dades d'atenció dels SSAD al 2014 són:
    - SAD, 70 persones ateses
    - 125 aparells de teleassistència instal•lats
    - 15 persones ateses en el GSAM  
    - 20 persones de més de 80 anys de municipi, han estat visitades per tal de conèixer les seves necessitats
  • En l'àmbit del treball vers la prevenció i la protecció de la infància, el Centre Obert ha atès 120 menors al 2014, 30 dels quals reben seguiment socioeducatiu  intensiu.
    En l'àmbit del treball de l'atenció a la gent gran, el Casal de Dia ha atès a 40 persones al 2014.
    Plans Ocupacionals: en els darrers anys, Serveis Socials ha col•laborat amb altres departaments del consistori, com són promoció econòmica i brigada municipal per dur a terme plans ocupacionals amb la Generalitat, el PIRMI i la Diputació. Amb aquests Plans Ocupacionals l'ajuntament ha ocupat a un total de 8 persones en situacions de vulnerabilitat o exclusió social, durant 6 o 8 mesos.
  • Programes de treball comunitari:  
    Conveni amb Càritas que ha possibilitat que 129 famílies rebessin aliments del Programa del Banc dels Aliments (que conformen un total de 342 persones, dels quals 110 són menors). L'increment de persones ateses en aquest programa en els darrers quatre anys ha estat del 65% .
    Fresc per tothom ha cobert part de les necessitats d'aliment fresc a 30 famílies  (132 dels quals 70 menors)
    Conveni Creu Roja. 19 persones majors de 65 han rebut paquets mensuals d'alimentació i neteja i 14 famílies amb nadons han rebut un paquet mensual d'higiene i productes infantils.
    El conveni amb l'empresa Humana ha facilitat vals de roba per a 55 persones (29 menors).
    SOREA: el 2014 i el 2015 serveis socials ha comptat amb 5000€ per aplicar als rebuts de l'aigua de 50 famílies en situació d'exclusió social del municipi, a raó de 25€ per trimestre o per factura.
    Conveni amb can Tarrida i Torremar: des del 2013 cada una d'aquestes entitats entrega dos àpats diaris a dues persones soles en situació d'exclusió social.
    L'AE Serra de Marina han ofert places pel cau setmanal i pels campaments d'estiu, on han participat infants derivats des de Serveis Socials. També s'ha col•laborat amb el Projecte Kivit, en què joves del cau han pintat les cases de 4 persones grans amb greus dificultats socials. I el Club d'Esplai de Vilassar de Dalt també ha col•laborat oferint places pel cau setmanal i pels campaments d'estiu.