Com cada 28 d'abril, Vilassar de Dalt es vesteix de gala per obrir la Festa dels Sants Màrtirs. Aquest any, però, el nou personatge, en Salvador Riera, ha arribat al poble per canviar el guió de la festa amb una nova i participativa posada en escena.

">

En Salvador Riera dirigeix una nova posada en escena de l'obertura de la festa dels Sants Màrtirs

Última revisió 12-02-2021 15:31
30/04/2015

Inici cercavila oberturaCom cada 28 d'abril, Vilassar de Dalt es vesteix de gala per obrir la Festa dels Sants Màrtirs. Aquest any, però, el nou personatge, en Salvador Riera, ha arribat al poble per canviar el guió de la festa amb una nova i participativa posada en escena.

La placeta Barberà, va ser el punt de trobada de tots els participants a la cercavila, lloc escollit pel capgròs, Salvador Riera, que cada any convocarà el poble en un indret diferent de la Vila. La cercavila, encapçalada per ell mateix, va comptar amb la participació dels quartos del poble, dels gegants i els diversos gegantons de Vilassar i els Diabòlics Anònims.

Inici cercavila obertura

Verals del poble durant la cercavila

Cercavila obertura

Cercavila obertura diables

Un cop a plaça, en Salvador Riera, va ensenyar al poble el seu ball de festa major i els va fer tres preguntes: "Voleu Festa Major?", "Voleu Sants Màrtirs?", "Voleu que truqui a la porta de l'Ajuntament?". I així ho va fer, va picar a la porta del consistori per demanar simbòlicament la Festa Major a l'alcalde.

Salvador Riera truca a l'Ajuntament

Alcalde i Salvador riera

L'alcalde, Xavier Godàs, va obrir la porta i va concedir la festa, però encara faltava demanar-la al mossèn. Així que Godàs també va formular tres preguntes al poble:  "Voleu Festa Major?", "Voleu Sants Màrtirs?", "Voleu que truqui a la porta de l'església?" En acabat, l'alcalde acompanyat per en Salvador Riera va trucar a la gran porta de l'església esperant la resposta de Mn. Jordi Illa que sense pensar-s'ho va obrir les portes de bat a bat per donar pas a l'obertura dels Sants Màrtirs.

Alcalde truca a la porta de l'església

Alcalde i mossèn Jordi s'abracen

Amb les portes obertes, i una església sense bancs per facilitar l'accés de la gent, van anar fent la seva entrada les autoritats locals i els quartos de la Vila amb els estendards i els rams de roses en honor als Sants Màrtirs. Els últims en entrar van ser els Gegants de Vilassar de Dalt, en Lluís i la Maria, que van oferir a una església plena a vessar el tradicional i emotiu ball dels Sants Màrtirs.

Entrada a l'església

Ball d'en Lluí i la Maria

Tot seguit, es va celebrar l'obertura de les relíquies dels Sants Màrtirs a càrrec del president de la Confraria, Marc Riera, mentre l'església en ple cantava els Goigs de Vilassar.

Obertura de les relíquies dels Sants Màrtirs

Cantada dels Goigs de Vilassar


Com a novetat d'enguany, la Confraria dels Sants Màrtirs, lliura el seu estendard a un dels verals del poble on l'han de tenir exhibida en un altar durant els dies de festa. En aquesta ocasió es va oferir al veral del barri del Pi des d'on, divendres a la tarda, sortirà la processó per tancar la Festa Major.

Com ja és tradicional, l'acte va finalitzar amb la renovació simbòlica del Vot de Poble que va pronunciar l'alcalde, Xavier Godàs, des de l'altar. Una tradició que data del 1654 i que es va recuperar l'any 2004.

Lliurament estendard al barri del pi

Vot de poble