La muntanya del Pedraforca és l'indret català escollit aquest any pels autors del gran Pessebre Monumental de can Banús que arriba ja a la seva quarantena edició.

">

Obre les portes el 40è Pessebre Monumental de can Banús

Última revisió 12-02-2021 15:55
22/12/2014

Pessebre de can BanúsLa muntanya del Pedraforca és l'indret català escollit aquest any pels autors del gran Pessebre Monumental de can Banús que arriba ja a la seva quarantena edició.

El Pessebre Monumental de can Banús és podrà visitar del 25 de desembre del 2014 al 18 de gener del 2015. Com ja és tradicional s'inaugurarà la nit de Nadal a les 23.30h.
Horari d'obertura: dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 i de 18 a 20.30 h. (dia 31 desembre i 5 de gener tancat tarda)

Pessebre de can Banús










Foto: Museu Arxiu de Vilassar de Dalt


El Pedraforca, bressol de l’escalada catalana

A uns 100 quilòmetres al nord de Barcelona entre els rius Llobregat i Segre, a la comarca del Berguedà, s’hi troba l’emblemàtica muntanya del Pedraforca.
Es tracta d’una muntanya d’origen calcari formada per dos cims anomenats Pollegons i separats entre ells per un ampli coll o enforcadura que és el que li dóna nom.Sota l’enforcadura hi trobem el petit poble de Saldes i just a l’altra banda de la muntanya el poble de Gósol on Picasso hi va passar una temporada.
Per accedir al Pollegó superior hi ha dues rutes anomenades “normals”, una que surt del refugi pujant per la canal del Verdet (o a l’inrevés)  i la segona, pujant per Gósol fins al coll del Verdet i ascendint la canal fins al cim.
Al peu de la muntanya s’hi troba la bonica jaça dels prats envoltada de bosc. Allí, l’any 1947 s’hi col•locà la primera pedra del refugi Lluís Estasen.
Malauradament, aquell mateix dia pujant cap a la jaça dels prats li va agafar una embòlia i va morir al cap de poc temps.
A més, ésuna muntanya visitada cada any per moltíssims excursionistes i escaladors; no en va és un dels bressols de l’escalada a Catalunya i en conseqüència les seves parets estan solcades per agosarades vies d’escalada. Moltes d’elles van ser obertes pels pioners de l’escalada a Catalunya com en Lluís Estasen, Jordi Panyella, Maria Antònia Simó o els germans Estorach (membres de la Secció de Muntanya La Massa Centre Cultural de Vilassar de Dalt).

Escrit de Juli Iglesias i Peña, soci de la Secció de Muntanya La Massa Centre Cultural