L'Ajuntament de Vilassar, 'Capdavanter' en polítiques d'igualtat de gènere

Última revisió 20-09-2024 09:58
20/09/2024

Després de rebre el distintiu ‘Avançat’ l’any 2022 per part de l'Associació Forgender Seal, l’Ajuntament de Vilassar de Dalt renova aquest 2024 el reconeixement i ho fa augmentant el nivell a ‘Capdavanter’.

L'Associació FORGENDER SEAL, de conformitat amb la Norma City 50-50, ha certificat aquest distintiu a l'Ajuntament de Vilassar de Dalt com a municipi que continua treballant activament per la perspectiva de gènere en la seva organització i les polítiques municipals.

Durant aquests darrers anys, la Regidoria d'Igualtat i Feminisme ha apostat per impulsar unes polítiques públiques, tant a nivell intern del nostre ajuntament, com per a tota la ciutadania com l'aprovació del primer Pla Intern d'igualtat de Gènere 2022-2026, amb el ferm compromís d'impulsar les polítiques de gènere, promoure la igualtat d'oportunitats i evitar qualsevol mena de discriminació, a més d'oferir unes condicions d'igualtat entre les treballadores i treballadors de l'Ajuntament. Seguint amb aquesta línia, també s'ha aprovat el Protocol intern per a la prevenció, detecció i actuació davant de situacions d'assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere de l'Ajuntament. Amb aquest Protocol, es vol aconseguir un entorn productiu, segur i respectuós per a totes les persones. A més, des de la regidoria s'ha consolidat la presència de Punts Liles a les Festes majors, una iniciativa inclosa dins del Protocol contra les agressions sexistes i LGTB-fòbiques.

També es continua treballant per la commemoració dels dies internacionals, reconstitució del Consell Feminista i la presència als centres educatius amb talles coeducatius.


CAP A ON ANEM?
La proposta i previsió pels propers anys se centra a desenvolupar i consolidar diverses actuacions:

  • Pla Intern d'igualtat de Gènere 2022-2026 i el Protocol intern per a la prevenció, detecció i actuació davant situacions d'assetjament sexual, actuant com a referent davant dels treballadors/es municipals de manera contínua.
  • Desenvolupar i consolidar el Distintiu SG City 50-50 per tal de mantenir-lo.
  • Mantenir la presència de Punts Liles a les Festes majors, una iniciativa inclosa dins del Protocol contra les agressions sexistes i LGTB-fòbiques.
  • Reformular el Consell Feminista amb noves participants i propostes amb una presència intergeneracional per generar iniciatives a partir d'un treball estret amb la ciutadania.
  • Implantar un projecte de Coeducació a tots els centres educatius, espais de lleure, esportius i culturals del municipi incorporant la perspectiva de gènere per poder avançar cap a la igualtat tot trencant amb els prejudicis socials .
  • Crear suport familiar oferint espais de cura estables que permetin a les famílies gaudir de temps per poder millorar la conciliació familiar.
  • Treballar de manera transversal amb totes les regidories, incidint en aquelles on hi ha hagut menys col·laboració.

El divendres 18 d'octubre la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt, Anna Folch i Piferrer, recollirà el nou distintiu al IV FÒRUM DE MUNICIPIS CERTIFICATS per al lliurament públic del Distintiu.

El distintiu atorga:

  • Reconeixement públic al govern municipal i enfortiment del lideratge institucional mitjançant el treball en xarxa, el treball en col·laboració i el treball cooperatiu.
  • Millora de les competències de gestió municipal i potència de les capacitats tècniques i polítiques cap a la igualtat.
  • Afavoriment de la transparència i la rendició de comptes.
  • Oportunitat per revertir les desigualtats de gènere i promoure el desenvolupament humà i sostenible.
  • Eines per a la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals.
  • Garantia d'alineació amb la normativa nacional i internacional i permet la identificació i l'anàlisi de les desigualtats de gènere.
  • Oportunitat per corregir pràctiques de caràcter discriminatori i relacions de poder injustes.
  • Promoció de polítiques, plans i programes socials que busquin la realització de drets i la millora de capacitat
     

Podeu consultar l'informe de valoració de l'Associació Forgender Seal del treball fet per l'àrea d'Igualtat durant els darrers anys, fet que ha permès la renovació del Distintiu durant dos anys més.


FORGENDER SEAL

Forgender seal és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu crear sistemes de gestió de gènere que afavoreixin la construcció de societats més justes i igualitàries, proposin democràcies més participatives i paritàries i generin convicció i determinació política a favor de la igualtat.L'associació compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones i el Consell Insular de Mallorca i dona suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

La norma SG CITY 50-50 és la primera certificació d’àmbit internacional que permet implantar un sistema de gestió per avaluar i certificar el compromís dels governs municipals a favor de la igualtat de gènere. Mitjançant un procés de certificació, el municipi obté el Distintiu per la igualtat de gènere, i d’aquesta manera, el municipi esdevé un actor amb compromís polític i estratègic a favor de la igualtat efectiva entre dones i homes. El Distintiu per la igualtat de gènere s’ha dissenyat d’acord amb les competències municipals, la normativa nacional i els mandats i tractats internacionals en relació als drets humans de les dones, el desenvolupament humà, les ciutats i el canvi climàtic (l’Agenda 2030 i la Nova Agenda Urbana).

Et pot interessar