Vilassar viu la Festa Major dels Sants Genís!

Última revisió 29-08-2024 09:32
28/08/2024

Vilassar de Dalt ha viscut de nou la Festa Major dels Sants Genís. Una festa que tanca el calendari festiu i estiuenc a la vila i que enguany ha gaudit d’uns dies de sol i sense pluja.

La Festa Major va arrencar el divendres 23 amb la inauguració de l'exposició "L’Aigua Allà i Aquí" al Museu Arxiu. Aquesta mostra, organitzada per Enginyeria Sense Fronteres, ViDA i l'Ajuntament, va ser un recordatori del Dret Humà a l’Aigua i el seu Sanejament (DHAS), posant en relleu la realitat local i global d'aquest recurs fonamental.

La jornada va continuar amb la vesprada poètico-musical a l’era de Can Rafart, organitzada per l’Ateneu L’Estrella, on es van recitar poemes, es van compartir reflexions i es van cantar cançons. Ja al vespre, va arribar la Geganit a càrrec de la Colla Gegantera. La festa va començar amb un sopar popular a la fresca i va culminar amb la ja tradicional cercavila esbojarrada pels carrers del poble, celebrant els 25 anys dels gegants Pere Màrtir i Genisa.

El dissabte 24 al migdia es va inaugurar l'exposició fotogràfica del Grup Fotogràfic, "10 x 3 mirades", a la Sala d’Exposicions de La Massa. A la tarda, es va obrir oficialment la Festa Major amb la cercavila d’inici de festa encapçalada pels gegants, la repicada de campades i l’enlairada de coets. Mentrestant, als Jardinets d’Antoni Feliu, s’hi feia la ballada de Sardanes amenitzada per la Cobla Jovenívola de Sabadell i organitzada pel Grup Sardanista.

Al vespre, va arribar el moment de pregó. La vilassarenca Encarna Corbalán va ser l'encarregada de llegir-lo en reconeixement a la seva trajectòria de col·laboració ciutadana al municipi. I com ja és habitual, dos membres del Consell d’Infants, La Jordina i en Fer, van fer la lectura del pregonet. Tot seguit, va tenir lloc el sopar de pa amb tomàquet amenitzat pel grup vilassarenc els Ia-ius. La nit va continuar amb el concert de la Mercabanda i la Dj Maki.

La diada dels Sants Genís, el dia 25, va tenir lloc la part més tradicional de la festa amb l'Ofici de Festa Major en honor als Sants Genís, patrons de la parròquia. En acabat va tenir lloc el vermut de festa major i una ballada dels gegants de Vilassar.

A la tarda, la plaça de la Vila va acollir la Sindriada, el concurs de menjar síndria que va arrencar molts somriures i va repartir premis als i les participants que van poder engolir més talls de síndria.

Mentrestant, al Museu, es va oferir un tast de vins i productes de proximitat i, a les antigues escoles Joan Maragall, va tenir lloc el primer torneig de ping-pong.

La jornada va culminar amb el correfoc infantil pels carrers del poble per celebrar els 25 anys dels Diablons Anònims. I tot seguit, la carpa de Can Rafart va acollir una dels plats forts d’aquesta festa: el concert del grup valencià La Fúmiga i del grup de versions Les que faltaband. La nit es va tancar de matinada amb la sessió del Dj Abelló.

El dilluns 26 va començar una sessió de teatre familiar amb "Clowntes i Llegendes", un espectacle de contes, teatre gestual i clown que va fer les delícies dels més petits. Mentrestant, a la plaça de la Vila, començava el concurs d’arrossos de Festa Major on la quinzena de participats han de demostrar les seves dots culinàries. El millor arròs d’enguany va ser per un plat fet amb llagosta, botifarra d’ou i rossinyols dels germans Riera Baylach. També es va reconèixer el millor arròs qualitat-preu que va ser per la família Sellés Lloveras per un plat fet amb secret ibèric i botifarra cabrilenca. I el plat més original va ser per l’arròs del CE Vilassar.

A la tarda, l'obra de teatre "Be Water" va portar una paròdia televisiva sobre la mercantilització de l’aigua, convidant el públic a reflexionar sobre la gestió del medi ambient.

La nit va continuar amb un sopar a la fresca amb food trucks i restauradors locals i el concert a càrrec de l'artista vilassarenca Alba Grasa, que va fer ballar el públic amb el seu repertori eclèctic.

A Can Rafart, hi va tenir lloc l’Akelarre reivindicatiu i descarat dels Diabòlics Anònims que van acabar amb un gran espectacle de foc, llums i focs d’artifici per celebrar els seus 30 anys cremant a Vilassar.

Dimarts 27, el darrer dia de festa, va començar amb una mostra de balls de gegants a l'Hospital de Sant Pere, mentre la plaça de la Vila es convertia en el camp de batalla d'una guerra popular de cebetes, una activitat que va fer gaudir petits i grans amb jocs tradicionals i una guerra molt original.

A la tarda, es va fer un acte d'homenatge al vilassarenc, Enric Nadal que va morir l’any passat. A l’acte, es va descobrir una placa de record i es va fer una ballada de swing per recordar-lo.

Al vespre, com ja és tradició i per tancar la festa, es va fer la sardinada popular amenitzada pel grup local d’havaneres Serra de Marina. A la mitjanit, i amb la plaça plena de gom a gom es va acomiadar la festa amb una ballada conjunta dels gegants de Vilassar mentre tothom cantava el Passi-ho bé!