La 9a edició del Revela'T programa 64 exposicions en 9 ciutats i ret homenatge a Isabel Muñoz

Última revisió 16-09-2021 10:42
15/09/2021

Aquest dissabte comença el Revela'T. El Festival internacional de fotografia analògica programa 38 exposicions a Vilassar de Dalt, epicentre del festival, 11 a Barcelona, 9 a Vic i una a Mataró, L’Hospitalet de Llobregat, Torroella de Montgrí, Premià de Mar, Cadis i Villanueva de la Serena.

Revela’T, el primer festival de fotografia analògica del món, que celebra la seva 9a edició del 18 de setembre al 12 d’octubre de 2021 a Vilassar de Dalt programarà un total de 64 exposicions repartides en 9 ciutats de l'estat: 38 a Vilassar de Dalt, 11 a Barcelona, 9 a Vic i una a Mataró, L’Hospitalet de Llobregat, Torroella de Montgrí, Premià de Mar, Cadis i Villanueva de la Serena. La programació d’enguany comptarà amb una àmplia presència de fotògrafes de tot el món.

Sota el lema “Universos propis”, el festival comptarà amb exposicions de reconegudes fotògrafes nacionals i internacionals, el Market Fotogràfic, tant de material fotogràfic com de fotografies d’autors (25 i 26 de setembre), dues jornades amb activitats formatives al voltant de la fotografia (24 i 25 de setembre), amb conferències i presentacions de molts dels autors participants de la 9a edició del festival, tallers i visionats de portfolis, activitats infantils per a públic familiar i presentacions de llibres, entre altres activitats.

L’antiga fàbrica tèxtil de Cal Garbat acollirà el gruix de la programació. A més, altres espais de Vilassar de Dalt, molts d’ells locals d’entitats socials herència del passat industrial de la vila, també acolliran exposicions, com l’Estrella, amb l’exposició principal, el Teatre de la Massa, Els Rajolers, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la Biblioteca de Can Manyer i diferents carrers de la vila que acolliran exposicions de gran format a l’exterior.

Aquest 2021, Revela’T retrà homenatge a la reputada fotògrafa Isabel Muñoz (Barcelona, 1951) amb l’exposició “Somos agua”, una mostra sobre l’escalfament global. L’artista ha dedicat els últims cinc anys a submergir-se sota les aigües de mars, oceans i diferents entorns aquàtics per convidar a reflexionar sobre l’impacte humà en la natura i les alteracions que això provoca en el medi. Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia 2016 i Premi PHotoESPAÑA 2021, entre molts altres guardons, rebrà el distintiu de plata del Revela’T. L’autora presentarà el projecte amb l’artista i apneista japonesa Al Futaki, record Guiness mundial de doble apnea i ambaixadora oceànica del Ministeri de Medi Ambient del govern del Japó, a la conferència inaugural del festival el divendres 24 de setembre (Teatre de La Massa, Vilassar de Dalt, 19 h). També del Japó, el festival comptarà amb exposicions de les autores Miho Kajioka i Eri Makita.

Un any més, totes les persones residents a Vilassar de Dalt tindran entrada gratuïta a les exposicions del festival tots els dies entre setmana.

Les convocatòries Revela’T, a la secció oficial

A més, la convocatòria artística organitzada pel Revela’T des de la seva primera edició, destinada a fotògrafs de tot el món, l’han guanyat tres autores: la francesa Florence Cuschieri presentarà “Exodus”, un treball personal que explora, amb fotografia i documents, les cicatrius d’un “poble oblidat”, les nocions de memòria i l’exili dels seus avantpassats; l’alemanya Sina Niemeyer exposarà “Ignoscentia”, un llibre i un vídeo en els quals l’autora explica la seva pròpia experiència amb l’abús sexual infantil, i la polonesa Irmina Walzack exposarà “Oasis: In our quarantine yard”, una sèrie creada en un càmping d’Espanya durant els noranta-cinc dies de confinament.

Negatius de El Rastro i el gran especialista mundial en càmera fosca

El fotògraf anglès George Georgiou exposarà “Americans Parade”, una sèrie sobre les celebracions als Estats Units després de la victòria de Donald Trump que parla de la identitat, l’espai i la política americana i que va portar l’autor a recórrer 14 estats i 24 ciutats; el japonès Sohei Nishino sorprendrà amb els seus famosos mapes diorames de gran format creats a partir de milers de fotografies de ciutats de mig món; Ilan Wolff, un dels grans especialistes mundials de la càmera fosca i fotògraf experimental, exposarà fotografies fetes durant més de 20 anys amb càmeres creades per ell mateix, i Paco Gómez mostrarà “Wattebled”, una història de vida descoberta en uns negatius que va comprar, per atzar, al Rastro de Madrid.

Retrats, fotos científiques i recreacions històriques

A més, Revela’T presentarà els retrats de gent coneguda i desconeguda en format Polaroid de Margarito Dela Guetto, els retrats fets a Valparaíso del fotògraf xilè Max Donoso i els 48 retrats fets des de l’entrada de casa seva durant el confinament del fotògraf Bruno Daureo; l’epistolari fotogràfic realitzat durant un any i sota la premissa de la frase “Nosaltres també vàrem anar a catequesi” de Los Llovbet, el tàndem format per Alex Llovet i Josep Maria de Llobet; les fotografies científiques sobre descàrregues elèctriques de Ricardo Guixà Frutos i la col·laboració entre el fotògraf Ralf Jacobs i l’enginyer Max Frimout, en el qual un genera sons amb instruments i l’altre els mostra mitjançant un làser i tècniques fotogràfiques; les imatges de diferents espècies que viuen a l’oceà de l’alemany Jan C. Schlegel; la sèrie inspirada en el continent africà del canari Ricardo Montesdeoca; l’experimentació i exploració del clarobscur del fotògraf georgià  Giorgi Shengelia; la recreació mitjançant fotografies dels últims moments de la ballarina i espia Mata-Hari, del fotògraf Santos Montes; les recreacions actuals de les vivències de la seva infantesa de Fernando Flores Huecas i les fotografies en 3D de visors i càmeres estereoscòpiques dels segles XIX i XX fotografiades per 3D Magic Club Barcelona.

 

A banda de les exposicions, el festival Revela'T organitza tres jornades amb activitats formatives al voltant de la fotografia el divendres 24 i el dissabte 25 de setembre, així com tallers per a tota la família, projeccions de pel·lícules i un Market Fotogràfic amb material fotogràfic i fotografies d’autor.

Cicle de conferències i projeccions

Aprofitant la presència de molts dels autors que exposen al Revela’T 2021, el festival organitza el cicle de conferències i passi de pel·lícules i documentals anomenat “Weekend Pass”, el divendres 24 i el dissabte 25 de setembre. Totes les conferències se celebraran al Teatre La Massa. Consulta aquí tota la programació del "Weekend Pass"

Tallers a Vilassar de Dalt i a Vic

Revela’T 2021 organitza 5 tallers presencials a Vilassar de Dalt i a Vic: de Daguerrotip mercurial, d'iniciació al Sistema de Zones en l’era digital, de fotografia 3D, de fotografia estenopeica i fotograma i taller d’anatomia d’una fotografia amb el fotògraf Tino Soriano. Consulta aquí tota la informació dels tallers 

Market Fotogràfic a la Plaça de la Vila

El dissabte 25 i el diumenge 26 de setembre el festival organitza a la plaça de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt (Plaça de la Vila) el Market Fotogràfic, un espai on els amants de l’analògic tindran l’oportunitat de comprar material fotogràfic, i on els apassionats i/o col·leccionistes de fotografies realitzades íntegrament amb processos analògics podran adquirir obra original d’autors.

Podeu consultar el programa detallat al web del festival. 

Revela'T
Revela'T

Enllaços